Sağlık Üzerine Bilgiler ve Yararlı İçerikler

Sağlık sadece ferdin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir.

Sağlık çoğu zaman hasta olmamakla eşanlamlı olarak düşünülür sadece bu tamamlanmamış bir tanımdır. Bu sebeple bir insanoğlunun o anda hasta olmaması ya da kendini hasta hissetmemesi sıhhatli olduğu anlamına gelmez. Mesela bugün çok sıhhatli görünen bir insan ertesi gün kalp krizi geçirebilir. Doğaldır ki bu kriz, sıhhatli görünümün altında yatan bir hastalığa ya da işlev bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Öte yandan, o an iyi durumda olmayan bir insanoğlunun da sağlıksız olduğu söylenemez. Mesela, taşıt tuttuğu için midesi bulanan ve kendini kötü hisseden bir insan elbette sağlığını yitirmiş değildir. Taşıttan inip bir süre dinlendiğinde vücut işlevleri eski uyum ve dengesine yeniden kavuşacaktır. Demek ki sıhhatli olmak, kronik ya da süreğen bir hastalığı olmamakla aynı anlamdadır denebilir.

Bütün dünyadaki sağlık sorunlarıyla ilgilenen, Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü ya da İngilizce adının (World Health Organization) kısaltmasıyla WHO, sağlık için daha kesin ve geniş kapsamlı bir tarif yapmıştır. Bu tanıma bakılırsa sağlık, hasta ve sakat olmamanın ötesinde, fiziksel, ruhsal ve toplumsal açıdan tam anlamıyla uyumlu ve dengeli olmak anlamına gelir.

Dünya sağlık örgütüne bakılırsa sağlığın 3 temel ölçütü nedir?

  1. Bedensel iyilik: Vücüdu oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, mikrop taşıma benzer biçimde durumların olmaması hali.
  2. Ruhsal iyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle savaşım edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen, kendisiyle barışık olma hali.
  3. Toplumsal iyilik: Nerede, iyi mi davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü severek hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.

Sağlık hizmetleri nedir?

Sağlık hizmetleri, fert ve toplumun sıhhatli, uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlar. Bu amaçla sağlık hizmetleri yürütülür. Sağlık hizmetleri şunlardır:

  1. Koruyucu sağlık hizmetleri
  2. Tedavi edici sağlık hizmetleri
  3. Esenlendirici sağlık hizmetleri (rehabilite edici)dir.

Sözlükte sağlık ne anlama gelmektedir ?

  1. Vücudun hasta olmaması durumu, vücut esenliği, esenlik, sıhhat, afiyet.
  2. Vücudun iyi veya kötü olması durumu.
  3. Sağ, canlı, diri olma durumu.

Daha çok sağlık ile alakalı yazı okumak için sitemizi inceleyebilirsiniz. https://www.qargamel.com/saglik/